Provningar

2023-12-16. Mats hade förberett sin provning länge och lovat oss något utöver det vanliga. Vi blev inte besvikna när vi fick prova idel svarta öl över 10% och den starkaste på hela 21%. Hela fyra öl fick full poäng och det fick även Mats goda burgare.

2023-11-04. Calle hade samlat ihop ett gäng höjdaröl till höstprovningen. De flesta fick över åtta poäng men ingen fick nio. En höjdare var också hans fisksoppa med saffran.

2023-07-01. Sommarprovningen blev hos Håkan och han hade laddat upp med många öl från sin semesterresa i Spanien. Tyvärr var de inte av den klass som han och vi andra hade hoppats på men han kompletterade med några tunga stout som föll oss i smaken. Det gjorde även den osso buco som han bjöd på.

2023-05-13. Ronny fick ihop sin vårprovning först i maj men den som väntar på något gott.. Han började med en egengjord IPA och avslutade med kolsvarta stout. En egengjord tjärknöl med potatisgratäng slank också ner under kvällen

2022-12-17. Calle hann med sin provning före jul. Och vilka julklappar vi fick! Inte mindre än fyra fullpoängare blev det. Alla starka saker på 10-13 procent. Sedan bjöd Calle på stekta nudlar med marinerad karré. Smakade underbart och några pilsner till blev det.
 
2022-10-28. Nu blev det tätt mellan provningarna. Håkan passade på att ta sin höstprovning nu medan alla kunde. Hans tema var svensk/norskt och de flesta ölen var från Stigbergets och Hogna bryggerier. Alla öl fick toppbetyg och de tre sista som alla var Stout på 11-12,5 % fick högsta betyget nio. Pave Imperial Stout från Hogna Brygg samt Vanilla! och Cacao! från Stigbergets Bryggeri var dessa godsaker. Under kvällen bjöd Håkan på en Shepard Pie med engelsk bitter till. Smakligt även detta.

2022-09-30. Årets sommarprovning blev på hösten eftersom alla var så upptagna på sommaren att vi inte kunde hitta en gemensam ledig dag! Nu samlades vi i alla fall hos Ronny och han bjöd på många intressanta öl, de flesta från svenska mikrobryggerier varav två var från hembryggarna Ronny och Jonas. En öl var dock från Lisbeth's semesterresa till Grekland. Alla öl höll en god och jämn nivå men den sista stack ut lite extra. Det var Midvinter Blot från Sigtuna Bryggeri och den fick högsta betyg av samtliga. Tack till Gatu Olle Nilsson som bidrog med denna till provningen. Stack ut gjorde också Ronnys tjädergryta med hasselbackspotatis som sköljdes ner med Ronnys Sommaröl.

2022-04-14. Mats höll i vårprovningen och hans provöl var utvalda godbitar från Systembolagets beställningssortiment och en öl som Ronny bryggt. Fantastiska öl allihop och det blev hela tre fullpoängare, den sista på maffiga 18%. Export Porter 1750 (Broowerij Kees), Barrel Aged Ten Fidy (Oskar Blues Brewery) och Dugges 16 Stout (Dugges Bryggeri) fick alla högsta betyget. Högt betyg fick också Mats lammgratäng.

2021-12-27. I mellandagarna bjöd Håkan in till årets sista provning. En tuff provning med 15 öl som började på 7,5% och sen bara ökade! Men vi behöll skärpan och korade två fullpoängare. Bionic från Stigbergets och Triton Barley Wine från Destihl Brewery. Smakade bra gjorde även Håkans Beuf Bourgogne med ytterligare några öl till.

2021-11-13. Höstprovning hos Ronny som Calle höll på att missa. Ja Calle tyckte det var viktigare att bowla klart än att hinna till ölprovningen. Nåväl vi som var i tid fördrev tiden med att smaka Ronnys senaste hembryggning så det gick ingen nöd på oss. Sedan började vi med att prova en Carnegie Starkporter lagrad sedan 1985. Ganska smaklös men intressant att den kan lagras så länge. Sista ölen uppskattades av alla och fick gemensam nia. Finn Coffee Stout från Finn Bryggeri. Uppskattades gjordes också Ronnys mozarellakyckling med färsk pasta nedsköljd med Ronnys Bowlingöl.

2021-07-03 Sommarprovning hos Mats på en solig altan med början på en ungdomssektion ock en förvirrad provning. Ja Anton Krüger deltog i provningen och med hans stora ölintresse och kunskap kan han mycket väl starta en ungdomssektion. Pappa Mats får nog sälla sig till pensionärerna för maken till förvirrad provning har vi sällan skådat. Först stout och ale om vartannat, sen en öl vi provade förra provningen och sist två öl så lika att vissa trodde det var samma! Vi fick i alla fall två gemensamma nior. Big Bourbon Barrel Aged Stout 2019 från Stigbergets Bryggeri och FW Parabola 2021 från Firestone Walker Brewing Company, två härliga stout på dryga 13%. Härlig var också Mats Chili con Carne och potatismuffins med cheddarost och räkor. Mums!

2021-04-24 Vårprovning hos Calle och vi var mycket spända på den 1000:e ölen. Dagen till ära hade vi bjudit in vår goda vän Per Spendrup som hedersgäst. Per som ju har påbrå inom bryggeribranchen bidrog suveränt till vår bedömning. Öl nr 1000 som vår ordförande Mats fick hälla upp var naturligtvis en riktig höjdare. "Soten" från Oppigårds fick kvällens första nia. Även "Bravo Tango" och "Lervig Original Sin" fick nior. Alla kolsvarta härliga porter/stout. Calle hade verkligen toppat provningen med höjdaröl och flera var nära toppbetyg. Toppbetyg fick även Calles pasta carbonara. Kvällen avslutades med tårta och poker eftersom en av oss råkade fylla år.2021-01-11 Ronnys tur att hålla vinterprovningen och den blev lite annorlunda. Ronny hade slagit in ölen för en vecka sen och nästan glömt bort dem så det blev blindtest för alla fyra. Före maten blev det IPA, dubbel IPA och trippel IPA och efter maten porter, stout och imperial stout. Alla öl fick höga betyg och snittet hamnade på 8,25. Två öl fick högsta betyget nio nämligen Ronnys egenbryggda Knockout Imperial Stout och Dugges Omnipollo Noa Pecan Mud Cake. Bra betyg fick också Ronnys jägarlåda med dravbröd till.

 

2020-10-23 Efter älgjakten samlades vi hos Mats för höstprovning. Vi började ana ett tema när de nio första ölen var svenska men sen överraskade han oss. Alla öl fick toppbetyg. Faktiskt fick nio av tolv öl en nia av en eller flera av oss. Sista ölen, österrikiska Gregorius, fick en nia av samtliga. Under kvällen bjöd Mats på en välsmakande lax i ugn.

2020-07-27 På sensommaren fick Calle hålla i ölprovningen. En total mix av länder, smaker och öltyper. Många öl höll toppklass men ingen fick nia av oss alla fyra. Högsta betyg fick däremot Calles grillade korvar med fransk sallad till.

2020.03-13 Håkan fick vårprovningen och den blev nästan helsvensk. Dessutom var sju av 14 öl från Stigbergets Bryggeri. Tre toppnoteringar blev det. X Modern Times och Stiggy Fingers från Stigbergets och Founders CBS. I topp var också Håkans Biff Stroganoff.

2020-01-02 I mellandagarna samlades vi hos Mats för vinterprovningen. Mats chockade oss med första ölen. Han började nämligen med kvällens starkaste öl! En Samichlaus Classic 2019 på 14% Vissa hämtade inte igen sig på hela kvällen så trots många höjdaröl blev det inte en gemensam nia förrän sista ölen som var Stigbergets x Wylam Critical Mäss. Under kvällen bjöd Mats på en fantastisk Mistrals paj med goda öl till. Vi lottade också årets provningar som blev: Vår-Håkan, Sommar-Calle, Höst-Mats och Vinter-Ronny. Nästa provning hos Håkan blir prel. 13/3 kl 17:00.

2019-10-25 Calle höll i höstprovningen och det blev lite annorlunda. Han började nämligen med mörka och starka porter. Kanske därför en porter blev kvällens vinnare. Robust Porter från Nögne i Norge fick kvällens enda nia. Övriga öl var inte heller fy skam. De flesta fick strax över eller under åtta i betyg. Calle toppade kvällen med en alldeles utsökt tjärknöl med potatisgratäng. Det märks att Calle gått matlagningskurs!

2019-09-14 Håkans sommarprovning blev en höstprovning med semesteröl. Spännande med annorlunda öl från andra länder även om de inte alltid faller oss i smaken. Föll oss i smaken gjorde dock "Fat Belly" en stout från Örebro brygghus liksom Håkans ungsstekta ytterfile med goda tillbehör.

2019-06-01 Ronny fick till vårprovningen innan sommaren. En provning mixad med smakprov på ölingredienser och genomgång av bryggteknik. Ronnys egen "Bad Robot APA" fick bra betyg och full pott fick Saskatoon Cheescake Stout från Lervik i Norge. Full pott fick också Ronnys fläskfilegryta. Tack Lisbeth för gott öl från Sälens fjällbryggeri.

2019-03-29 Calle fick bråttom att ordna vinterprovningen så vi kommer ikapp någon gång. Många öl fick nior men eftersom vi var tämligen oeniga blev det ingen gemensam nia även om hälften av ölen fick 8 eller högre. Calle hade gått matlagningskurs och alla lovordade hans gryta som sköljdes ner med goda öl.

019-02-15 Håkans höstprovning blev inte av förrän nu. Men nu hade han sparat ihop en massa goda öl. Som femtonde och sista öl hade han satt Oppigårds Thurbo Kaggen Stormaktsporter som blev kvällens höjdare med nio poäng. En höjdare var också Håkans kyckling i ugn med gott öl till.

2018-09-21 Ronnys sommarprovning blev inte av förrän i september. Temat var svenska mikrobryggerier och dit räknas väl även Ronnys eget bryggeri. Tre hembryggda öl bjöd Ronny på och hans SM-dipa blev kvällens tvåa efter Oppigårds Norn Pale Ale. Den kanske hade klarat sig bra på SM om den bara hade blivit klar i tid. Käket i kväll blev Ronnys klassiker "raggargratäng".

2018-05-26 Mats lottades till vårprovningen och det blev många alkoholstarka öl i kväll. De flesta var från USA och Belgien delvis beroende på bidragen från Kalle Matsch och Karoline Wenedikter och deras resor. Vi tackar så hjärtligt! Mats bjöd under kvällen på kycklinggryta.

2017-12-28 I mellandagarna höll Ronny årets sista ölprovning. Temat var lokalt och småskaligt. De flesta bryggerier i Falun med omnejd var representerade, även Ronnys eget. Många intressanta öl men mest spännande var nog "SMAD Double Winter Ale" från Oppigårds. En specialbryggning vi fick av Lisbeth och Lars. Tusen tack! Högsta betyget fick dock "Imperial Stout" från Ryentorps. Under kvällen avnjöts en tre-rättersmiddag i omgångar bestående av kavring med rökt rådjur och mjukost, älgskavsgryta och sist hemgjord glass.

2017-10-06 Höstprovningen fick Mats hålla. Många öl från när och fjärran. Toppbetyg fick Djuicy IPA från To Øl. Tack till Carro för intressanta öl från Portugal och Österrike även om ett råkade vara alkoholfritt. Sent omsider bjöd Mats på en härligt het Chiligryta som även den krävde några öl.

2017-07-27 Calle fick sin provning snabbt på. Så snabbt att vissa glömde bort den. Det ordnades dock fort och vi fick smaka många fina öl, en del från Calles Belgienimport. Kvällen avslutades med en 9-poängare (öl nr 14) West Coast IPA från Stigbergets Bryggeri. Toppbetyg fick också Calles grillat fläsk med rösti.

2017-07-08 Håkan lyckades äntligen få ihop årets första provning. Jämn nivå på alla öl utom ett "blåbärsöl" som alla dissade.

2017-03-31 Sent omsider fick Calle till 2016 års sista provning! Men den som väntar på nåt gott... Vi blev slagna med häpnad! Vilka fantastiska öl Calle hade samlat ihop. Två fullpoängare blev det. 7 Hop IPA från Rogue Ales i USA och Nebuchadnezzar, en IPA från Omnipollo i Belgien. Calle hade också lyckats perfekt med den Biff Borgougne som vi avnjöt med belgisk öl till. Så här glada blev vi efter provningen.2016-11-03 Mats fick vänta med sin provning tills älgjakten var över. Många nyheter från Systembolaget och några han fått från Jan Mörsell och Ingela. Vi tackar båda två för bidragen. Kvällens öl fick betyg från 6-8,75 och Mats korvgryta med sauerkraut låg i samma höga nivå.

2016-08-27 Ronny höll i provningen med blandad kompott bl.a. tre öl han gjort själv. Alla fick bra betyg men det som stack ut lite extra och fick en nia var ett öl Lisbeth tagit hem från USA, 300 India Pale Ale från Fulton Brewery. Tack Lisbeth! Kvällens käk var en älgskavsgryta som också uppskattades av samtliga.

2016-03-11 Håkan bytte till sig vårprovningen för han hade en massa öl som han ville ha provade innan utgångsdatum. Omdömena blev ganska jämna utan någon höjdare. En höjdare var dock Håkans kycklinggryta. Ett tack skickar vi till Hans och Tina Avlskar för trevliga svenska öl.

2016-01-29 Calle lyckades hitta ett datum som passade alla till slut för 2015 års sista provning. Gott och blandat får vi väl säga. Överraskningen var alla goda hembryggda öl vi fått. Fantastiskt vilka duktiga hembryggare det finns. Nu måste nog också vi i klubben förkovra oss i ölbryggarkonsten speciellt som även Ronny har skaffat bryggutrustning. Men kvällens bästa betyg (8,5) fick en Belgisk Pale Ale från Haandbryggeriet i Norge. Vi tackar Emil, Erik och Eva Österlund för hembryggda öl och Frida för öl från Kanada. God var även Calles (eller var det Eva-Britts?) fina köttgryta som vi vräkte i oss sent på kvällen.

2015-11-06 Mats fick till sin provning efter mycket flyttande fram och tillbaka. Och tur var det för många var godbitarna. De flesta från Barlingbo Bryggeri på Gotland men fullpoängaren blev inte oväntat från Amager Bryghus i Danmark. Vi tackar också Anders Krüger för öl från Island och Janne Mörsell för öl från England och Ö-vik. Sent omsider fick vi även avnjuta Mats härliga Deep Dish Taco.

2015-07-21 Ronnys tur att ordna ölprovning. Temat blev IPA från svenska mikrobryggerier. Trots att vi alla favoriserar IPA blev det ingen fullpoängare. Det visar väl att bara för att det kallas IPA behöver det inte vara ett toppenöl. Toppen var dock Ronnys heta fläskfilegratäng.

2015-03-27 Håkan bjöd in till vårprovningen. Två nya länder fick vi i listan. Schweiz och Sydafrika. Våra omdömen och betyg varierade stort, från 3,75 till 8,5. PangPang Brewery Dubbel PIPA dissades av samtliga. Som vanligt bjöd Håkan på fantastiskt käk. Denna gång den brasilianska nationalrätten Feijoada.

2015-01-31 Sent om sider höll Calle 2014 års sista provning. När han dessutom var dopad blev vi först lite oroliga. Men trots dubbla morfinplåster lyckades Calle genomföra provningen. Vi bjöds på en blandning av trevliga nyheter från Systemet och goda vänner. Tack till Bernt Bergström och Peter Sundlöf för bidrag till provningen och tack till Eva-Britt för din goda Beuf Bourgogne.

2014-10-10 Höstprovningen hölls hos Mats och han bjöd på lite godsaker från sommarens semesterresa. Bästa öl för kvällen blev dock Villovägens Falu Imperial IPA. Våra magar fylldes också med en vällagad Pulled Pork och ytterligare lite öl. Vi tackar Ingela Krüger och Jan Mörsell för bidrag till provningen.

2014-08-15 Som vanligt har vi en sommarprovning med öl från våra egna och andras semesterresor. Betygen skiftade över hela skalan men Idiot IPA från Coronado Br. Co. blev en fullpoängare. Vi tackar Erik Uhrbom för ett udda öl från Kenya och Joakim Q för ytterligare två öl från Nausta.

2014-06-07 Dags igen för en provning hos Håkan och han bjuder oss på idel nyheter från Systembolaget. En ny 9:a blev det också för Epic Hop Zombie från Nya Zeeland. En dubbel IPA som föll alla i smaken. Det gjorde även den marockanska lammgryta som Håkan bjöd på.

2014-04-11 Ronny bjöd på ölprovning med många överraskningar. Vad sägs om 3 nya öl från Turkiet och ett nytt bryggeri från Arjeplog (Nausta) och Oppigårds senaste alster. Vi skickar ett tack till Joakim i Arjeplog för att han delgett oss Nausta bryggeri.

2014-01-10 Årets första provning blev hos Mats. En salig blandning av öl gav en ny 9:a. Warrior fresh Hop IPA från Left Hand Brewing Company höll vi alla som ett toppöl. Mats kycklingfiléer föll oss också väl i smaken. Vi tackar Victor Mörsell och Magnus Fogd för vänliga bidrag till provningen.

2013-10-25 Återigen sitter vi hos Håkan och han överraskar oss med en provning med öl helt och hållet från ett nytt land. Håkan och Kerstin har varit i Israel och kom hem med väskorna fulla med öl! Inga toppenöl enligt våra mått mätt men väldigt intressant att få testa så många öl från ett nytt land. Vi tackar Kerstin extra mycket för sin insats för klubben. Håkan bjöd oss sedan på en jazzig Chili gryta s.k. "Jämtländsk Taco" med passande Jämtlands öl till.

2013-08-02 En extra provning med "semesteröl" hos Håkan gav två nya 9:or. "Stenstrand Sommar Ale" från Nynäshamns ångbryggeri och "Deviant Dale´s" från Oskar Blues Brewery. Vi tackar Uve för tysk öl och Jörgen (Åre Systembolag) för goda tips.

2013-07-15 Sommarprovning hos Calle och en ny 9:a. "Mikeller 10" var det som överglänste alla andra öl. Helt superb enligt alla fyra. Vi tackar Uve, Frida och Martin för bidrag till provningen.

2013-04-26 Ronny höll i vårprovningen och överaskade med tre starka Barley Wine. De föll oss alla i smaken och fick kvällens högsta betyg trots alkoholstyrkan runt 10%. Sedan avnjöt vi Ronnys fläskfilégryta med diverse tyska öl till. Ett särskilt tack till Joakim som tagit hem öl ända från Camerun till oss.

2013-02-08 Calle och Ronny var till Tyskland förra sommaren och bjöd nu på ett smakprov av ölen som de tog hem. Högst betyg (8,25) fick König Ludwig Weissbier Dunkel. Annars var alla ölen jämna och goda. Under kvällen åt vi en kryddig lasagne med weissbier till.

2013-01-11 Mats höll i denna provning med många goda öl och ett nytt exotiskt land. Kanske ölen smakar annorlunda på några tusen meters höjd men spännande ändå att smaka öl från Nepal. Vi kom även överens om att öl faktiskt kan smaka riktigt bra på burk. Modus Hoperandi IPA är en riktig höjdare. Den obligatoriska maten bestod i kväll av en härlig grönpeppargryta med jämtländskt öl till. Vi skickar ett särskilt tack till Larry Hansen och Kalle Matsch för vänliga bidrag till klubbens ölprovning.

20-10-19 Håkan bjöd på ölprovning och hans tema var ett land. Ja Håkan hade ju varit i Danmark och bjöd nu på idel Danska öl av mycket god och jämn kvalitet. Han hade med sig öl från bl a Hornbeer och Jacobsen. Under kvällen bjöd Håkan på en Katalansk gryta. Mycket välsmakande och med gott öl till.

2012-07-13 En extra provning av "sommaröl" höll vi hemma hos Ronny denna "fredag den 13:e". Kanske därför vi provade samma öl två gånger. Men sånt kan hända när alla bidrar med öl. Inbjuden till provningen var också Ronnys goda vän Olle. Olle är mycket kunnig i öl och öltillverkning och bidrog starkt till provningen. De flesta sommaröl var av typen "internationell lager" och klassades som törstsläckare. Men en del stack ut, som Mohawk Unfiltered Lager, inte minst som den provades två gånger som sagt var. Sista provade ölen var en hemgjord Ale av Olle och Ronny. Den uppskattades stort och hamnade bland de med högsta poäng och betydligt högre än de tre tidigare provade hemgjorda ölen. Sommarmaten blev grillad fläskfilé och potatisgratäng. Vi vill tacka Lars Palm och Eva-britt B för vänliga bidrag till provningen.

2012-06-05 Calle bjöd på ölprovning och överträffade sig igen. Två fullpoängare bland Systemets nyheter. Skynda att fynda Napa Smith Organic IPA och Hornbeer Happy Hoppy Easter. Våra hungriga magar mättades sedan med bratwurst och potatisgratäng.

 

2012-03-23 Ronny bad att få hålla årets första ölprovning för han hade många öl som måste drickas upp innan hållbarhetsdatumet går ut. Ett angenämt bekymmer som vi med nöje åtar oss att avhjälpa. Kvällens tema döptes snabbt till "Gott och Blandat" även om det var mest IPA som provades. En ny 9:a fick vi också med Peter Karlssons Kloss. Vi gratulerar PK och ser med spänning fram mot hans nästa lansering, Kloss Dynamit (alkoholhalt 10%)! Under kvällen åt vi sen en kryddig fläskfilegryta nedsköljd med ytterligare några IPA.

2012-02-17 Mats hade varit i USA och naturligtvis förväntade vi oss något extra därifrån. Men sådana fantastiska höjdaröl som dessa. Nä inte i vår livligaste fantasi. Mats hade provat på plats och valt ut de bästa åt oss!! Två stycken (Dogfish Head 60 min IPA och Full Sail IPA) gav vi högsta betyg (9) och resten fick också höga betyg. Peter Karlssons Kloss Vinteröl slank också in i provningen. Vi tackar för bidraget. Till kvällen invigde vi också våra nya klubbtröjor och Mats bjöd på smaskiga kycklingfiléer.2011-11-04 Calle bjöd på ölprovning och överträffade sig själv. En fullpoängare och 500 nu provade öl. Oppigårds Drakens Dipa blev inte oväntat kvällens fullpoängare. Mycket välförtjänt tyckte alla. Dessutom fick vi med ett nytt land i protokollet, nämligen Egypten. Tack Kristina Green för vänligt bidrag till klubben.

2011-09-02 En extra provning av öl från sommarens semesterresor höll vi hemma hos Mats. Flest öl hade Håkan tagit hem från Spanien. Men bäst smakade två mörka lager från Systemet.

2011-07-01 Ronnys tur att ordna ölprovning och förväntningarna var stora efter förra gångens två fullpoängare. Skulle Ronny lyckas överträffa sig själv? Ja faktiskt fick vi inte även denna gång två fullpoängare. Sigtuna Summer IPA och Brewdog Hardcore IPA fick trots att de var de två sista provade ölen full pott, 9 poäng. Tala om seriös och professionell provning. Då hade vi ändå testat 13 öl inräknat fyra i bastun. Ja vi testade om myten att "tunna öl smakar bäst i bastun" höll. Det visade sig att alla öl smakar bra i bastun utom porter. Dessutom var det väldigt kul att basta och dricka öl :-)2011-05-14 Calle bjöd på en extra provning med öl han och Frida tagit hem från USA och Kanada. Genomgående fantastiskt goda öl. Ett öl "Bourbon County" var på hela 13% men uppskattades ändå mycket. Vi tackar Frida extra mycket som bidrog med hela fem öl i kväll. Törs vi hoppas på fler?

2011-04-01 Utan att luras bjöd Håkan på goda öl från Systembolagets nyheter och "down under". Ett hamnade t o m på tredje plats i betygslistan. West Coast IPA var ett höjdaröl som nästan fick toppbetyg av alla. Håkan bjöd också på en härlig kryddig Creolsk gryta som vi sköljde ner med en Epic Armageddon IPA. Vi tackar Kerstin som försåg oss med öl ända från Australien.

2011-01-14 Årets första ölprovning höll Mats i. 13 öl skänkta av vänner och bekanta testades. Många nya och trevliga ölbekantskaper. Två nya länder hamnade på listan, Cypern och Kenya. Vår tidigare medlem Anders var kvällens hedersgäst. Vi tackar våra sponsorer Mike och Bärbel Lees, Erik Uhrbom, Majvor och Sven Fryksén, Anders Krüger, Ingela Krüger och Jan Mörsell. Kvällens måltid bestod av en härligt mustig kycklinggryta med Newcastle Brown Ale därtill.

2010-10-01 Höstprovningen hölls denna gång av Ronny. Temas som var IPA blev mycket uppskattat. Inte minst därför att vi fick fullpoängare. Något som tidigare aldrig inträffat under klubbens 16 år. Dessutom två stycken! Ale Smith IPA som Ratebeer klassar som världens bästa IPA fick även av oss högsta poäng. 2XIPA som vi privatimporterat via Systembolaget föll även den alla i smaken och fick 9,0 poäng. Härligt att vi har en hel låda att dela på. Ronny hade även med en öl från sin Kretaresa, Mythos Red. Även den uppskattades. Mycket smakligare än den vanliga Mythos. Under kvällen avnjöt vi också en ölkokt kyckling "Pollo alla Birra".2010-07-10 Håkan höll i provningen med stor variation. Alkoholhalt från 4,2 till 12% och från sex olika länder. Calle hade med sig ölen som fanns på Azorerna. Rätt slätstruken och intetsägande. Tack ändå Calle.

2010-06-18 En extra provning av öl vi tog hem från Bryssel. Vi höll till hos Calle och passade på att grilla lite. Tyvärr blev de flesta öl en besvikelse och något ett riktigt bottennapp. De smakade mycket bättre på ställe i Bryssel.

2010-05-13 - 16 Under långhelgen gjorde vi en mycket lyckad ölresa till Bryssel. Vi överraskade även våra damer med att bjuda med dem. Det blev många studiebesök på pubar och ölbutiker och mycket ölprovning. Vi införde en förenklad provning med enbart betygsbedömning för att få med även dessa öl i vår lista över provade öl. Mest uppskattade besöken var nog baren "Poechenekelder" med härlig mysig miljö, puben "Chez Moeder Lambic" med över 200 belgiska öl och butiken "BeerPlanet" med mer än 1000 belgiska öl i hyllorna.

2010-04-10. Calle höll sin vana trogen i aprilprovningen trots att vi nu lottat två år i rad. Han bjöd på idel goda öl, mest från USA och Sverige. Ja två öl bjöd han faktiskt på två gånger. Detta därför att Mats hade med sig samma öl som Calle valt. Fadäs eller ölkänsla? Ett öl, Hop Ottin' IPA, seglade också upp till delad förstaplats. Första pris fick även Calle för den fantastiskt goda gratängen. Vi tackar ochså Frida och David för deras bidrag till provningen.

2010-01-08. Ute var det minus 23 grader men vi höll temperaturen och humöret uppe med en provning hos Ronny. Många spännande öl från USA, Irland, Danmark och Frankrike. Ett av ölen, White Hawk Original IPA från USA, blev tredje bästa ölet i vår betygslista. USA klev också upp till tredje plats bland länder vi provat öl från efter Tyskland och Sverige. Under kvällen hann vi också se på film och bilder från Krakowresan och äta en Älgfärsgratäng med Kilkenny till.Vi tackar hjärtligt Lisbeth för bidrag från sin Irlandsresa, Calle från sin USAresa och Mats kompisar Erik och Krister från sin Italienresa.

2009-11-06. Mats höll i dagens provning med en del nyheter från Systembolaget och bidrag från Calle som varit i USA och Ivan Andersson som varit i Frankrike. Tack Calle och Ivan! Alla öl fick överlag goda betyg och passade utmärkt till Mats latmansbiffar. 

2009-10-17. Extra provning hos Calle med öl skänkta av goda vänner. Mot våra principer höll vi provningen trots att en av oss inte kunde närvara. Vi som deltog fick i alla fall smaka öl av högsta klass. Två fick så höga betyg att de hamnade på andra och tredje plats bland alla provade öl. Vi tackar Björn Hemdal och Chris Bales för fantastiskt goda öl!

2009-08-14. Håkan höll provning ute på verandan. Temat var Engelska öl med stor variation såväl i smak som styrka. Vi avslutade med grillade fläskfileer och weissbier. Vi tackar också Kerstin Fryksen för vänligt bidrag från sin Englandsresa och Dennie Börjesson, Orust, för ett gott tyskt öl.

2009-07-13. Under vår resa till Krakow passade vi på att ha en ölprovning. 13 polska öl provades (med protokoll) och därmed rusade polen upp till 6:e plats. Som väntat var de flesta öl ljusa lager av internationell typ men vi hittade faktiskt både veteöl och porter. Överlag fick ölen gott betyg och det fick också den polska maten.

2009-04-03. Calle bjöd in till ölprovning med ett välkommet tema. Enbart svenska öl. Svenska öl kanske har blivit lite försummade bland alla importer och semesteröl vi provat. Det finns ju väldigt goda öl på nära håll vilket inte minst visas av att vi fick ett nytt öl med bästa betyg. Nils Oscar India Pale Ale. En riktig godsak tyckte vi alla.

2008-12-27. Mats bjöd in till provning i mellandagarna med många bidrag från våra sponsorer. Vi tackar familjerna Mörsell och Björklund, Chris Bales, Ingela Krüger och Calle. Ett litet tack även till Anton Krüger som försökte lura oss med ett fusköl. Vi avslutade kvällen med en härligt het chilepaj med lämpliga öl därtill.

2008-11-14. Provning hos Håkan. Håkan hade även bjudit in sin arbetskamrat Björn som hedersgäst. Björn har ett genuint ölintresse och bidrog gärna till vår bedömning. Bidrag hade vi även fått med ett danskt öl av Anders Rydén och ett par litauesiska öl av Chris Bales. Tack båda två! Hela 15 öl hann vi prova och även avnjuta en härlig lax i ugn.

2008-08-15. Extra ölprovning med semesteröl. Första gången vi har en speciell ölprovning med enbart öl köpta utomlands under semestern. Ja förutom Håkan som semestrade i Hedemora. Några öl fick vi också från Mike och Bärbel Lees som semestrat i Albanien. Många tack!

2008-07-12. Ölprovning, för första gången hos Ronny i Östbjörka. Temat var "Tyska småbryggerier" och hela 16 sorter lyckades vi prova av. Som tur var delade vi varje flaska på fyra. En alkoholfri öl var också insmugen men den blev obarmhärtigt avslöjad.

2008-04-18. Provning hos Calle med många nyheter från Systemet, bl.a. en öl med härlig beska, Punk IPA från Skottland. Vi hade också en hedersgäst med på provningen, Björn Hemdahl. Björn hade en hemgjord Bitter med sig som bedömdes med varierande resultat. Tack för en trevlig kväll Björn!

2008-02-01. Håkans tur att skaffa öl. Temat blev starka ale. Nästan för starka för vissa. Det känns när man provat 8 stycken 9 %-are. En hemgjord ale vi fått av Björn Hemdahl passade utmärkt in i provningen. Fantastiskt bra resultat Björn. Vi tackar så mycket.

2008-01-04. Provning hos Mats med många nya och ovanliga öl. Från Tuula Lindström fick vi öl från Island och från Ida Krüger öl från Namibia. Många tack. Calle hade kvar ett öl från sin tågluff i Ungern och Ronny hade med sig två tysklandsimporter.

2007-06-29. Ronny hade provning på balkongen igen fast nu i nytt hus. Som vanligt fanns ett tema. Denna gång "Ale" Några gamlingar och en del nyheter från systemet.

2007-04-20. Calle hade varit i New York och vi förväntade oss naturligtvis några godsaker därifrån. Vi blev inte besvikna för Calle hade uteslutande USA-öl i provningen! Men först provade vi en italiensk öl vi fått av Åke. Ett stort tack till vår vän Åke! 

(2007-01-12) Nu var vi hos Mats igen och han hade laddat upp med riktiga godsaker. Kvalitet i stället för kvantitet den här gången. Han hade dessutom fått fina bidrag till provningen. Ryska öl från Anders Sundvall och Bernt Bergström Israels samt irländska öl från Ingela. Tack allesamman!

(2006-09-22) Håkans tur att ordna ölprovning. Det blev många nya öl från sommarens semesterresor och en del nyinkomna från systemet. Ja många blev det, hela 13 stycken, ett svårslaget rekord i antal.

(2006-07-07) Ölprovning hos Ronny. Efter våra shoppingresor i Tyskland och Danmark var kvällens tema givet. Vi testade idel nya öl från dessa länder. Dock hade väl en del av oss tjyvsmakat på läckerheterna innan men förtjusningen var inte sämre för det. Ett öl, "Paulaner Weißbier" tangerade t.o.m. bästa betyg 8,25. Vi testade också två Kroatiska öl som dock förbleknade i jämförelse. Kanske för att ett var en slamkrypare (alkoholfritt). Fy Mats!(2006-05-13) Ölprovning hos Calle som nyss varit i Thailand. Naturligtvis fick vi prova några Thajländska törstsläckare. Dock är inte Thailand något stort ölland så vi fick nöja oss med de två största märkena. Men vi höll oss kvar i Orienten genom att prova tre kinesiska (!) öl. Peters mor hade dessa med sig hem från sin resa och skänkte till oss. Tack Peters mamma! Även dessa öl var tunna och lättdruckna. Passar nog bäst på en sandstrand i 35°C. För att ändå stimulera våra smaklökar hade Calle kompletterat med ett antal av sina egna favoriter. Sammanlagt blev det 11 öl provade denna kväll. Också det ett rekord.

(2006-02-03) Mats bjöd oss på en lite försenad januariprovning. Temat var "favoriter i repris" och vi hade faktiskt svårt att ta igen gamla godingar som Heineken och Löwenbräu, men så har vi ju aldrig testat dem så här seriöst förr i tiden (läs i vår ungdom). Tre av de testade ölen hade Ronny bidragit med från sin Brasilienresa. Två ljusa törstsläckare samt ett mindre lyckat försök att göra mörk öl. Vi avslutade kvällen med en spännande "Carré Green Curry".(2005-11-19) Denna ölprovning var hos Håkan och och hans tema var "en salig blandning". Ja efteråt kunde vi bara hålla med honom. En turk som Calle hade med hem från Turkiet slank också med. Efter provningen mättade Håkan våra hungriga magar med en välsmakande lax i ugn.(2005-07-08) Nu var det dags för ölprovning hos Ronny. Han hade valt mörka öl som tema, riktigt mörka öl. Men innan vi smakade godsakerna provade vi två Estländska öl som vi fått av Lars Berglund, en kompis till Håkan. Tack Lars! Alla öl smakade mer än bra och vi avslutade kvällen med en porterstek, gjord med Guinnes Stout, välsmakande även den.
(2005-04-09) Kvällens ölprovning var hos Calle. Han hade precis varit i Tjeckien så vi såg fram emot en eller annan tjeckisk öl. Till vår häpnad och stora förtjusning gick hela kvällen i tjeckiskt tema. Sex nya tjecker fick vi prova. De var alla mycket jämna i smaken och fick genomgående goda betyg utom ett som var mörkt färsköl (Flékovský). En ny spännande erfarenhet som dock inte föll oss riktigt i smaken. Här är alla öl med betyg.

Rohozec Premium	7,25
Ambrosius Gold	6,5
Ježek Dvanáct	6,5
Svijany Svijanský Máz	7,25
Flékovský	5
Bernard Specialny	6,75